Video duration:  5:56  Publisher: CineCarsTV

De Citroën Ami 6 met het kenmerkende schuine achterruitje is een stijlicoon voor het Franse merk. Hoewel de latere ontwerpen nog steeds bol staan van karakter is het lastig om deze herkenbaarheid en sympathieke eigenzinnigheid te overtreffen. Maar zowel de Ami 6 en de Ami 8 hebben vele vrienden.

Als het om design en historie gaat ben je bij Citroën aan het juiste adres. Altijd net even afwijkend van de rest. Bij de Ami 6 en zijn opvolger de Ami 8 is er in ieder geval geen afwijkend nieuws in de filosofie van het merk met de dubbele chevron. Een lekker eigenwijs ontwerp en de doorontwikkelde techniek van de 2CV vormen de basis voor de Ami. Het model dat werd ontwikkeld om gepositioneerd te worden tussen de 2CV en de ID/DS. Inmiddels een echte en voor velen herkenbare klassieker. Herkenbaar van vroeger, leuk, stiekem een beetje kneuterig en uiteraard een hoge aaibaarheidsfactor.

Willem en Hans kennen elkaar uit de hechte Citroën gemeenschap. Echte vrienden, echte Ami’s en liefhebbers van de Franse levensstijl. Op bezoek bij de Ami-vereniging waar zij de onderdelen vinden van hun klassiekers vertellen ze ronduit over hun passie die Citroen Ami heet. De eenvoud van de techniek zorgt er voor dat ze lekker zelf sleutelen en – met een rijke voorraad aan onderdelen in het aanwezige magazijn van de vereniging – weten zij hun auto’s goed voor de dag te laten komen. Als ze er zelf niet uitkomen is er binnen de club altijd wel iemand die even mee wil helpen. Echte vriendschappen, echte Ami’s dus.

Hans is van huis uit “Citroefiel”. Hij is opgegroeid met het merk en de Ami 6 is zijn eerste Ami. Hij koestert deze auto en om dit goed te kunnen doen verkocht hij andere auto’s die hij op dat moment had. In deze film ook de Ami 8 break van Willem, waarbij het merk ook al in zijn jeugd een belangrijke rol speelde. Als kind op de achterbank van de Citroën, door Frankrijk, turend naar buiten… Zo ontstaat een stukje jeugdsentiment! En hier ook weer een bevestiging dat een bepaalde merkvoorkeur veelal door de auto van de ouder ontstaat.

Blij en gelukkig zitten de heren in een “relax–modus” achter het stuur. Je moet geen haast hebben in deze auto’s – snel zijn ze niet – maar ze brengen je overal. Lekker op de voorbank zittend, rustig achter het verkeer aan en lekker je eigen weg volgen! Joie de Vivre zoals Hans het omschrijft, stokbroodje, wijntje er bij en de sfeer is bekend. De Ami maakt vrienden!

Dennis Rietveld

You can also watch this film at the source.